Bunga2,, ^^V

Sabtu, 30 Jun 2012

!! TUTUPLAH AURAT MU SEBELUM AURAT MU DITUTUP !!

Lukisan yang memaparkan wanita ini bukanlah bertujuan untuk mempromosikan aurat, tapi sekadar sesuatu pelajaran buat kita. Wallahualam..


Ingatlah apabila seruan Allah sudah sampai sejak 1, 400 tahun yang lalu, ia merupakan syariat yang wajib dilaksanakan oleh setiap individu, baik lelaki atau perempuan melainkan kepada yang berhak. Allah berfirman di dalam Al-Quran; 


"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya". 
[Surah An-Nur (24):31]


Aurat adalah maruah bagi setiap individu terutama sekali bagi kaum wanita, dimana pada tubuh wanita itu terdapatnya fitnah. Perlu dijelaskan sedikit, fitnah bukan sekadar mengata atau mereka-reka cerita palsu untuk menjatuhkan air muka orang lain, tetapi juga ia bermaksud sesuatu yang boleh mendatangkan keburukan; apa-apa keburukan pun yang boleh memudaratkan. Allah Maha Mengetahui, Dia adalah pencipta manusia, malahan sekalian alam. Dia mencipta manual yang baik untuk manusia untuk diikuti iaitu Al-Quran dan secara praktikal diutuskan Nabi Muhammad s.a.w sebagai ikutan sebagai sunnah/hadis-hadis. Setiap seruan daripada Allah itu juga mewujudkan zon keselamatan secara langsung kepada orang yang melaksanakan seruan-seruan tersebut, daripada dari segi adab dan kewajipan-kewajipan yang lain. 
Di dalam ayat yang lain, Allah berfirman: “Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. "
[Surah Al-Ahzab : Ayat 59] 


Berkenaan dengan wanita-wanita yang sangat degil untuk menutup aurat, selalunya, ada 6 situasi di mana kita boleh menyaksikan perempuan-perempuan Melayu 'free hair' tegar atau perempuan-perempuan Melayu 'kaki malas' bertudung tiba-tiba memakai tudung mereka:
1- Menziarah jenazah atau ke kubur.
2- Bernikah di surau atau masjid.
3- Di majlis doa selamat,solat hajat atau bacaan Yassin.
4- Masa Ramadhan atau hari raya.
5- Di pejabat di mana 99% rakan mereka bertudung.
6-Dalam filem/drama memegang watak Muslimah.
(dirujuk daripd page Ensiklopedia Aurat)


Kenapa syariat atau kewajipan ini dilakukan hanya pada masa-masa tertentu sahaja? Hmm belum tentu kita ini beriman jika belum sampai kepada situasi yang akan menguji diri kita. Kukuhkanlah iman kita, bukan sekadar beriman pada masa-masa tertentu dan mengabaikan masa-masa senang untuk melaksanakan kewajipan.. 


Allah s.w.t berfirman: 
"Wahai orang-orang yang beriman! Tetapkanlah iman kamu kepada Allah dan RasulNya, dan kepada Kitab Al-Quran yang telah diturunkan kepada RasulNya (Muhammad s.a.w) dan juga kepada Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan dahulu daripada itu. Dan sesiapa yang kufur ingkar kepada Allah, dan Malaikat-malaikatNya, dan Kitab- kitabNya, dan Rasul-rasulNya dan juga Hari Akhirat, maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang sejauh-jauhnya. Surah : AN-NISAA' Ayat : 136 


Kita bimbang kalau-kalau sebelum Aurat dan tubuh kita dibungkus dengan kain putih kita belum sempat menutup aurat. Maka, wahai saudari-saudari seagamaku (YANG BERIMAN), sebelum terlewat rebutlah peluang yang ada jangan tunggu hari esok, amalkan sekarang juga. 


"TUTUPLAH AURAT MU SEBELUM AURAT MU DITUTUP" 


Alhamdulillah, seperti yang kita semua ketahui, Allah itu Maha Pengampun. Dia boleh mengampunkan manusia bila-bila masa sahaja melainkan jika kita yang tidak mahu meminta keampunan daripada Allah. Mulai saat ini, marilah kita bersama-sama menutup aurat, taati seruan itu.. Sesungguhnya kewajipan itu adalah salah satu tanda kasih sayang Allah kepada hambaNya. Alangkah beruntungnya kita, apabila Allah memfokuskan kepada manusia untuk diperbetulkan dan ditunjukkan jalan yang lurus berbanding makhluk lain seperti kayu, batu, binatang dan sebagainya.
Allah mengutuskan insan yang mulia untuk kita ikuti yakni Nabi Muhammad s.a.w. dan pegangan yang agung bagi umat Islam, yakni Al-Quran.


Wallahua'lam.... ^^


"Sampaikanlah daripadaku walau satu ayat."
(Maksud hadith)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan